Zomrel Giulio Andreotti - kultová postava talianskej politiky

06.05.2013 Celý región

Rím (TASR) - Vo veku 94 rokov zomrel jeden z najprominentnejších talianskych politikov, Giulio Andreotti, ktorý bol predsedom siedmich vlád v povojnových dejinách Talianska. Informovali o tom dnes zdroje z politikovej rodiny.
Andreotti pôsobil aj vo funkcii ministra zahraničných vecí, ako aj na čele rezortov obrany a vnútra. Neúspešne sa uchádzal i o funkciu prezidenta, ktorú napokon získal Oscar Luigi Scalfaro.
Andreotti bol čelným predstaviteľom medzičasom už neexistujúcej Kresťanskodemokratickej strany, ktorá dominovala na povojnovej talianskej politickej scéne takmer 50 rokov. Bol poslancom všetkých parlamentov, ktoré vzišli z volieb v období po druhej svetovej vojne. Od roku 1991 bol doživotným senátorom.
Andreotti, pre ktorého bola typická zhrbená postava a irónia, bol kultovou postavou talianskej politiky, píše agentúra AP. Mal prezývku Divo Giulio (Božský) alebo Belzebu (Belzebub) - kvôli údajnému napojeniu na mafiu.
Taliansku verejnú mienku Andreotti polarizoval, odkedy v 28 rokoch vstúpil do aktívnej politiky. V 90. rokoch však začal byť vnímaný ako kontroverzná osobnosť, keďže bol obviňovaný z kontaktov s mafiou a pravicovými teroristami.
Rímsky tribunál ho dokonca v novembri 2002 na základe svedectva mafiána Tommasa Buscettu odsúdil na 24 rokov väzenia za podiel na vražde novinára Carmineho Pecorelliho, ku ktorej došlo v roku 1979. Pecorelli napísal, že Andreotti má spojenie s mafiou a je zapletený do únosu politika Alda Mora. V odvolacom konaní v roku 2003 bol Andreotti súdom zbavený obvinenia. Najvyšší súd potom konštatoval, že prípad je premlčaný.
 

Vyberte región